LANGOŠ (recept)
LANGOŠ(recept)
Jedan od takođe tradicionalnih jela, mađarski langoš. Recepata za ovo testo ima mnogo, ali ne postoje neka velika odstupanja, samo su finese u pitanju. Ja konkretno koristim već godinama univerzalni recept za testo od kojeg se mogu napraviti klasične mekike, pa čak i kiflice.
Sastojci:*400gr glatkog brašna (tip 400)
*200ml mlake vode
*50ml ulja
*1 puna kašičica suvog kvasca ili pola kesice
*pola kašičice sode bikarbone
*1 kašičica soli
*1 kašika šećera
*Mast za prženje i za razvijanje loptica
Postupak:
Pomešajte dobro sve suve sastojke, pa u njih dodajte mlaku vodu i ulje. Mali savet: prvo umešajte sve dobro varjačom, tj. sa njom prvo zamesite, pa kad testo krene da se odvaja od nje malo utrljajte brašna u ruke i dovršite mešenje testa. Tako se nećete ulepiti od testa i preskočićete taj deo :). Kad je testo zamešeno premažite ga sa mašću i prekrijte činiju krpom i ostavite barem sat vremena da nadođe tj. da se udvostruči.
Nadošlo testo podelite na 8 loptica i ostavite desetak minuta da odmore, malo masti utrljajte među dlanove pa dlanovima razvući svaku lopticu što više možete,ja je recimo istiskam dlanom a onda dignem i vrtim po ivici testa da se same svojom težinom rastegnu.
Spuštajte langošice u vruću mast, veoma brzo budu gotove. Pecite sa obe strane dok ne porumene.
Gotov langoš možete služiti uz suvo meso,ajvar, krem sir, pa čak i uz slatko ide. Ali meni najomiljeniji dodatak je kajmak i beli ili crni luk,što je inače tradicionalno "punjenje". Premažite polovinu langoša sa sirom ili kajmakom dodajte malo luka, preklopite ga i savršenstvo može da počne :)
Коментари
Постави коментар